Početna

Vijesti

Proslava Dana državnosti i ulaska RH u EU u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

proslava rh u EUProslava Dana državnosti i ulaska RH u EU u Bruxellesu održala se 29.06.2015. u Akademiji znanosti i umjetnosti u Bruxellesu.
Stalni predstavnik RH pri EU, vlp Mato Škrabalo, otvorio je povodom proslave izložbu fotografija „Hrvatska iz zraka" autora Davora Rostuhara u prostorima Info Point Europa u Bruxellesu.Izložba je inicirana od strane Ministarstva vanjskih i europskih poslova a organizirana od strane Stalnog predstavništvo Republike Hrvatske pri Europskoj uniji i Hrvatske kuće u suradnji s Glavnim tajništvom Vijeća i Europskom komisijom.
Također održan je i malonogometni turnir u organizaciji nogometnog kluba Croatia Bruxelles.

 

Održan sastanak mreže CORAL

  • Ispis
  • E-mail

bavarskaPartnerski sastanak mreže CORAL održao se u predstavništvu pokrajine Baden-Württemberg u Bruxellesu, 25.06.2015.
Mreža europskih regija CORAL je neformalna zajednica regija, s ciljem da se poboljša regionalna politika za aktivno i zdravo starenje. To je mreža učenja i stvaranja suradnje u procesu inovacija. Cilj mreže Coral je povjerenje između partnera koji ulažu energiju i kreativnost u ovoj vrijednoj suradnji te rad na provedbi inovativnih rješenja za aktivno i zdravo starenje. Dubrovačko neretvanska županija i regionalna razvojna agencija DUNEA prvi su hrvatski partner koji se pridružio ovoj mreži.

U skladu s Europskim partnerstvom za inovacije za aktivno i zdravo starenje (EIP AHA), mreža Coral doprinosi poboljšanju održivosti i učinkovitosti socijalnih i zdravstvenih sustava kroz EU projekte te radi na jačanju i poboljšanju konkurentnosti tržišta za inovativnim proizvodima i uslugama i stvaranju novih mogućnosti za tvrtke.

 

Europski tjedan održive energije EUSEW 2015

  • Ispis
  • E-mail

ICT horizonEuropski tjedan održive energije EUSEW održao se od 15. do 18. lipnja 2015. u Bruxellesu. Cijeli niz konferencija posvećenih održivoj energiji, okupili su znatan broj energetskih stručnjaka , predstavnike vlada, regija, civilnog društva i medija.
Pozdravne govore održali su Maroš Šefčovič, potpredsjednik Europske komisije zadužen za energetsku uniju, Miguel Arias Cañete, europski povjerenik za klimatske akcije i energije, Fatih Birol, glavni ekonomist Međunarodne agencije za energiju, Tord Lien, norveški ministar nafte i energije, te Jerzy Buzek zastupnik EU parlamenta.
Ovogodišnja manifestacija usredotočila se na ulogu odgovornih potrošača u novoj energetskoj uniji te kretanje EU prema svojim ciljevima održive energije u područjima kao što su energetska učinkovitost i emisija stakleničkih plinova.

 

Godišnji sastanak mreže ERRIN

  • Ispis
  • E-mail

barometarGodišnji sastanak mreže europskih regija za istraživanje i inovacije ERRIN , održan je 11.06.2015. u predstavništvu britanske regije Greater Birmingham & West Midlands u Bruxellesu.
Mreža ERRIN služi kao platforma istraživanja i inovacija različitih organizacija i regionalnih partnera te ima za cilj jačanje regionalnih istraživačkih i inovacijskih kapaciteta razmjenom informacija i povezujući regije i partnere kroz zajedničke inicijative i projekte. Glavni fokus ERRIN mreže je povećati projektne mogućnosti za svoje članove, a ukupno broji 127 partnera/regija iz čitave Europe.
Dubrovačko- neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija DUNEA postali su prvi hrvatski članovi mreže u rujnu 2014. godine. ERRIN igra ključnu ulogu u Bruxellesu te blisko surađuje s europskim institucijama i drugim relevantnim mrežama i organizacijama koje žele unaprijediti interese regija u istraživanju i inovacijama.

 

Okusi Dubrovnika i Slavonije u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

IMG 8077Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija predstavile su se u utorak institucijama EU i potencijalnim partnerima u srcu EU, u Bruxellesu. U ime triju hrvatskih regija, uzvanike je pozdravio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
Budući se ljudi najbolje upoznaju uz dobru hranu i vino, naglasak prezentacijebilo je predstavljanje eno-gasto posebnostima triju županije. Kroz okuse Dubrovnika i Slavonije goste je proveo eno-gastro znalac Rene Bakalović. Uzvanici su tako mogli čuti kako su stonske kamenice bile obvezne na menuima brojnih europskih kraljevskih kuhinja, kao i da su traminac rado pili Tudori na britanskom dvoru.
Večer je završila uz okuse sjeveroistoka i juga Hrvatske, pa su se tako mogli kušati pIMG 8118ršut i sir, kulen, slavonska šunka, sirnica i orahnjača, uz dobre kapljice traminca, graševine, plavca malog i dubrovačke malvasije.
Istaknimo kako predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu djeluje od 2010. godine. Uz već ranije Karlovačku županiju, odnedavno su im se pridružile i dvije nove županije Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska.

 

STRANICA 1 od 42