Početna

Vijesti

Dojmovi prve volonterke u predstavničkom uredu Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu - Marine Pavlović

  • Ispis
  • E-mail

slika 1Projekt "yBBregions" odobren od strane Europske komisije započeo je sa svojim aktivnostima 1. rujna 2014. godine.u okviru Europske volonterske službe (EVS). Projekt se bazira na transnacionalnoj razmjeni mladih iz 4 EU regije, i to: Dubrovačko neretvanske županije (Hrvatska), Abruzzo regije (Italija), Prešov regije (Slovačka) i Lubuskie regije (Poljska). Cilj projekta je pružiti mladima iz 4 partnerske regije priliku da sudjeluju u radu regionalnih ureda sa sjedištem u Bruxellesu, da se upoznaju sa radom europskih institucija, načinom donošenja europskih zakona, europskim programima i inicijativama, ali i da razmjene iskustva i znanja sa sudionicima iz drugih regija.
Priliku da sudjeluje u ovom programu od 1 rujna 2014. do 30. studenog 2014. godine, prva je dobila gospođica Marina Pavlović.
"Tijekom 3 mjeseca, koliko je trajao moj boravak u Bruxellesu, stekla sam neprocjenjivo znanje i iskustvo vezano za rad Ureda Dubrovačko neretvanske županije, ali i EU institucija. Kako bih što bolje shvatila i bila u mogućnosti obavljati svakodnevne obaveze u Uredu DNŽ-a sudjelovala sam na velikom broju konferencija, debata i rasprava u Europskoj komisiji, Parlamentu, Odboru regija, predstavništvima drugih EU regija, ali i mnogim drugim institucijama. Tematika događanja koja sam pohađala je bila različita što mi je uvelike pomoglo proširiti znanje i vidike na temu politike, razvoja regija, kulture, financiranja iz EU fonslika 2dova i drugo. Isto tako, pohađajući takva događanja imala sam izuzetnu čast upoznati i hrvatske zastupnike u Europskom parlamentu, kao i brojne druge važne ličnosti među kojima bih istaknula povjerenicu europske komisije za regionalnu politiku Corinu Cretu. Isto tako sudjelovala sam na događanjima kao što su EuroPCom, Sixt Cohesion Forum, Design Days i Europski tjedan regija i gradova (Dani otvorenih vrata) u okviru kojeg je naš ured organizirao u Europskom parlamentu izložbu "Putevima stećaka" i konferenciju, kao vodeći partner u Jadranskoj jonskoj makroregiji, na temu "EU Strategija za Jadransko jonsku makroregiju: Uloga regija u implementaciji". Isto tako, moram napomenuti i to da smo organizirali dijeljenje neretvanskih mandarina ispred Europskog parlamenta, a kako bi upozoraili na problem u kojem su se našli proizvošači iz naše županije nakon stavljanja embarga na uvoz od strane Rusije. U okviru aktivnosti ureda sudjelovala sam i u organizaciji studijskog posjeta Bruxellesu župana i načelnika iz naše županije.
Smatram da je sudjelovanje u ovom projektu izvrsna prilika za mlade. Ne samo da sam unaprijedila svoje poslovne vještine, već sam razvila i one osobne i socijalne prirode. Obzirom da je baza projekta suradnja 4 partnerske regije u razmjeni mladih, imala sam priliku i čast upoznati i živjeti sa tri druge sudionice u projektu i to iz Slovačke, Poljske i Italije. Izuzetno je zanimljivo razmjenjivati iskustva, stavove i mišljenja sa osobama različitih kulturnih pozadina. Obzirom da je radni jezik, u okviru aktivnosti koje sam obavljala, engleski, poneke konferencije su bile i na njemačkom ili talijanskom jeziku, mogu reći da sam unaprijedila i svoje jezične vještine. Ipak, uz sve aktivnosti vezane za rad u uredu imala sam dovoljno vremena za upoznavanje Bruxellesa, ali i okolnih gradova kao što su Antwerpen, Gent, Brugge, Ostendee i drugi.
slika 3 Da zaključim, projekt nudi jedinstvenu kombinaciju stjecanja znanja i iskustva, unapređenja jezičnih i komunikacijskih vještina, stjecanja novih poznanstava i otkrivanja belgijskih gradova i kulture. Jedna od najboljih životnih odluka bila je da postanem dijelom ovog projekta jer mi je ponudio priliku da se unaprijedim i na poslovnom i na osobnom planu."

 

Ulaganje u malo i srednje poduzetništvo - Kako bi se zadovoljile potrebe regionalnog poduzetništva i na najbolji način iskoristili alati potpore

  • Ispis
  • E-mail

AERSkupština europskih regija, zajedno s Regijom Bruxelles-capital i Enterprise Europe Network (EEN), organizirali su seminar " Ulaganje u malo i srednje poduzetništvo - Kako bi se zadovoljile potrebe regionalnog poduzetništva i na najbolji način iskoristili alati potpore"u Bruxellesu 20. studenog 2014. godine. Cilj seminara je bio okupiti glavne dionike i interesne grupe kako bi se držala konkretna rasprava i razmjenila iskustava u tom području. Regionalne vlasti, menadžeri malih i srednjih poduzeća, stručnjaci i investicijske agencije bili su pozvani da se pridruže panelu na kojem su sudjelovali stručnjaka koji se bave dotičnom temom, a kako bi zajedno oblikovali buduće investicijske politike prema regionalnom poduzetništvu.
Nakon cjelodnevnog seminara, sudionici su bili pozvani da se pridruže studijskom posjetu koji je uključivao posjete Vanparys dragees - tvornica slastica i čokolaterija koja je osnovana kao obiteljska tvrtka 1889. godine od strane Felix Vanparys-a, a danas je službeni opskrbljivač kraljevske obitelji, NUMECA - tvrtka osnovana od strane sveučilišnog profesora Charles Hirsch-a kao start-up, a danas je prepoznata kao najinovativnija tvrtka u području software alata koji podržavaju vodeće svjetske industrije, Real Impact Analytics - start-up osnovan 2009. godine od strane dvoje mladih poduzetnika koji su ga uspjeli razviti u jednu od vodećih tvrtki za telekom analitiku tržišta u razvoju diljem svijeta.

 

Šesti Sumit europskih inovacija - Mandat za inovacije u Europi

  • Ispis
  • E-mail

EISŠesti Sumit europskih inovacija, u organizaciji Knowledge4innovation, održan je od 17. do 20. studenog 2014. godine u Europskom Parlamentu u Bruxellesu. Program je bio sačinjen od više od 25 konferencijskih sjednica i rasprava o temama od velike važnosti za sve koji rade na području inovacija i više od stotinu visoko pozicioniranih govornika iz Europskog Parlamenta, Europske komisije, edukativnog i privatnog sektora. Moto ovogodišnjeg izdanja je bio "Mandat za inovacije u Europi", koji je istaknuo čvrsto uvjerenje da inovacije trebaju biti glavni strateški prioritet u novom institucionalnom ciklusu Europske unije, a središnji dio revidirane strategije Europa 2020.
Događaj već šestu godinu zaredom okuplja europsku političku, poslovnu, akademsku i znanstvenu elitu, a ponudio je priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava s drugim inovativnim organizacijama i visoko pozicioniranim donositeljima odluka u EU. Program Šestog Sumita europskih inovacija obuhvaćao je sjednice na temu važnih "horizontalnih" aspekata inovacija kao što su okvirne uvjeti za inovacije, TTIP, Horizon 2020, kao i paralelne sjednice za određene sektore za koje je inovacija glavni resurs za prevladavanje velikih izazova - poljoprivreda, energetika, transport, zdravlje, klimu, IT.
Tijekom četiri dana sumita, sudionici su imali priliku posjetiti poseban EIS izložbeni prostor u kojem su brojne organizacije predstavile konkretne slučajeve iz njihovog svakodnevnog iskustva i pokazali svoja inovativna i tehnoloških dostignuća i rješenja.

 

Konferencija o Strategiji EU za Jadransko-jonske regije

  • Ispis
  • E-mail

EUSAIRKonferencija o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonske regije (EUSAIR) u organizaciji talijanskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suradnji s Europskom komisijom, a zajedno sa Jadransko - Jonskom inicijativom i regijom Marche održana je 18. studenog 2014. godine u Bruxellesu.
Cilj je bio okupiti sve ključne aktere stvoriti kako bi se stvorio okvir za impelemntaciju strategije. Strukture upravljanja Strategijom podijeljene su u četiri stupa, a to su: "Plavi rast", "Povezivanje regija" (promet i energetika), "Kvaliteta okoliša" i "Održivoi turizm".
Istaknuti predstavnici nacionalne, lokalne i međunarodne vlasti, uključujući i predstavnike Europske komisije, govorili su na konferenciji, pod predsjedanjem talijanskog ministra vanjskih poslova. Nakon istitucionalnog dijela konferencije uslijedila je tehnička plenarna sjednica ključnih nositelja nacionalne i regionalne vlasti odgovorne za EUSAIR i upravljanje fondovima EU-a, institucije EU-a, regionalnih organizacija i tijela. Ovaj događaj bio je prilika za predstavljanje načina na koji će Strategija biti strukturirana, na različitim razinama, ali i da se dobiju korisni inputi kako bi sustav što bolje funkcionirao, u okviru upravljanja na više razina.

 

"Kako oblikovati energetsku politiku EU, s ciljem poboljšanja europske konkurentnosti?"

  • Ispis
  • E-mail

energyKonferencija "Kako oblikovati energetsku politiku EU, s ciljem poboljšanja europske konkurentnosti?", koja je održana 17. studenoga 2014. godine u Bruxellesu, okupila je predstavnike nacionalnih i europskih institucija, vlasti, industrije, istraživačkih centara, akademika i civilnog društva.
Ovo okupljanje bilo je idealna prilika za javnu raspravu između glavnih donositelja političkih odluka i važnih predstavnika industrije, te sudionika konferencije. Događaj je ponudio priliku analizirati i raspraviti sve ključne i osjetljive komponente energetske unije u EU koja je u stanju pridonijeti jačanju europske industrijske konkurentnosti: ekonomske, financijske i tehnološke uvjete potrebne za razvoj obnovljivih izvora energije i drugih domaćih izvora energije kako bi se smanjila Europska ovisnost o dobavljačima iz trećih zemalja; razvoj infrastrukture, internih kao i prekograničnih interkonekcija; porezne komponente cijena energenata i troškova mreže; modernizacijom potrošnje energije i povećanja energetske učinkovitosti; prilagodba EU sustava trgovanja emisijskim jedinicama (ETS); diversifikacija dobavljača i dobavnih pravaca; itd.

 

STRANICA 1 od 36