Početna

Vijesti

Sastanak Hrvatske poslovne mreže

  • Ispis
  • E-mail

hgk2Sastanak Hrvatske poslovne mreže održao se u Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu 18.07.2014. G. Dražen Budimir iz Glavne uprave za poduzetništvo i industriju (DG ENTR) predstavio je novu generaciju financijskih instrumenata EU-a za potporu malim i srednje velikim poduzećima u razdoblju od 2014. do 2020. Na sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici hrvatskih županija i Stalnog predstavništva RH pri EU dan je pregled budućih financijskih instrumenata EU-a dostupnih u okviru programa COSME i Obzor 2020. Osim toga, raspravljalo se i o mehanizmima tih instrumenata kako bi se financijske institucije u Hrvatskoj potaknulo da postanu posrednici za programe EU-a. Učinkovito partnerstvo između institucija EU-a i tržišnih subjekata usmjereno na poboljšanje pristupa financiranju za MSP-ove preduvjet je uspješne primjene financijskih instrumenata.

 

„Izazovi i mogućnosti hrvatskog tržišta rada“

  • Ispis
  • E-mail

HGK debataU organizaciji Predstavništva HGK u Bruxellesu i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava RH održana je debata na visokoj razini na temu „Izazovi i mogućnosti hrvatskog tržišta rada" u četvrtak 10. srpnja 2014. godine. Sudionicima se obratio povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost g. László Andor, ministar rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske prof. dr. sc. Mirando Mrsić i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove g. Domagoj Juričić.

Hrvatska je dobila od EK preporuke vezano na ove izazove od kojih je od krucijalnog značaja provođenje druge faze primjene reforme radnog zakonodavstva u konzultacijama sa socijalnim partnerima kako bi tržište rada bilo što fleksibilnije. Usvajanje Plana jamstva za mlade od strane Hrvatske pokazuje jaku privrženost vlade i drugih dionika ciljevima koje je postavila EU po ovom pitanju. Alokacija za Hrvatsku iz ESF iznosi za razdoblje od 2014 do 2020. godine 1 516 033 073 eura, a glavni prioriteti su povećanje kvalitete obrazovnog sustava , aktivno uključivanje i smanjivanje siromaštva i poticanje kvalitete, učinkovitosti i efikasnosti javne administracije i sudstva.

 

Inovacijski Lab „Financijski instrumenti i regionalni razvoj“

  • Ispis
  • E-mail

innovation labInovacijski Lab o financijskim instrumentima i regionalnom razvoju, održan je u Bruxellesu 9. srpnja 2014. Ovaj događaj je zajednička inicijativa mreža ERRIN, EURADA, Emilie-Romagna i META Grupe.
Inovacijski Lab je format namijenjen pružanju usluga regionalnim dionicima, koji su spremni pokrenuti mjere financijskog inženjeringa, alate i informacije potrebne za izradu i provedbu financijskih instrumenata za Start up-e i mala i srednja poduzeća. Tijekom radionice predstavljeno je niz najboljih praksi iz EU za različite ciljeve ulaganja , od inovativnih Start up-a do tradicionalnih malih i srednjih poduzeća kao i najkritičnijih aspekata koji se odnose na provedbu mjere financijskog inženjeringa.

 

Započelo talijansko predsjedavanje Vijećem EU

  • Ispis
  • E-mail

20140623 italian presidency dtItalija je preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije od Grčke od 1. srpnja do 31. prosinca 2014, kada će Predsjedništvo preuzeti Latvija, a potom i Luksemburg. Deklaracija o suradnji između parlamenata Italije, Latvije i Luksemburga potpisan je 7. travnja 2014. Italija je već predsjedavala 11 puta Vijećem EU od potpisivanja Rimskog ugovora 1957.
Tri glavna prioriteta u programu talijanskog predsjedanja u šest mjeseci će biti: 1) za zapošljavanje i gospodarski rast, 2) Puno ostvarivanje prava na državljanstvo - prostor za demokraciju, prava i slobodu 3) Vanjska dimenzija - jačanje vanjske politike Europske unije. Više informacija o prioritetima talijanskog predsjedanja mogu se pronaći na web stranici Predsjedništva.

 

Konferencija "EU Strategija za jadransko-jonsku regiju i sinergije s programima EU-a za izravno financiranje"

  • Ispis
  • E-mail

AI konferencijaKonferencija "EU strategija za jadransko-jonsku regiju i sinergije s programima EU-a za izravno financiranje" održana je dana 26. lipnja 2014 u Odboru regija. Cilj konferencije je bio predstaviti glavne programe i inicijative EU i istražiti kako bi sredstva EU, kojima izravno upravlja Europska komisija, mogla biti usklađena za provedbu EUSAIR-a.
Konferencija, upućena vladama, regijama i relevantnim dionicima na Jadransko-Jonskom području suradnje, je financirana i organizirana od strane regije Molise u okviru AdriGov, europskog projekta teritorijalne suradnje financiranog u sklopu Programa prekogranične suradnje IPA Adriatic. Programi poput Kreativne Europe, Europa za građane, Cosme i Horizon 2020 predstavljeni su, nakon čega je postavljen okrugli stol na kojem je među govornicima sudjelovao i župan Dubrovačko-neretvanske županije, Nikola Dobroslavić.

 

STRANICA 1 od 31