Početna

Vijesti

Ulaganje u malo i srednje poduzetništvo - Kako bi se zadovoljile potrebe regionalnog poduzetništva i na najbolji način iskoristili alati potpore

  • Ispis
  • E-mail

AERSkupština europskih regija, zajedno s Regijom Bruxelles-capital i Enterprise Europe Network (EEN), organizirali su seminar " Ulaganje u malo i srednje poduzetništvo - Kako bi se zadovoljile potrebe regionalnog poduzetništva i na najbolji način iskoristili alati potpore"u Bruxellesu 20. studenog 2014. godine. Cilj seminara je bio okupiti glavne dionike i interesne grupe kako bi se držala konkretna rasprava i razmjenila iskustava u tom području. Regionalne vlasti, menadžeri malih i srednjih poduzeća, stručnjaci i investicijske agencije bili su pozvani da se pridruže panelu na kojem su sudjelovali stručnjaka koji se bave dotičnom temom, a kako bi zajedno oblikovali buduće investicijske politike prema regionalnom poduzetništvu.
Nakon cjelodnevnog seminara, sudionici su bili pozvani da se pridruže studijskom posjetu koji je uključivao posjete Vanparys dragees - tvornica slastica i čokolaterija koja je osnovana kao obiteljska tvrtka 1889. godine od strane Felix Vanparys-a, a danas je službeni opskrbljivač kraljevske obitelji, NUMECA - tvrtka osnovana od strane sveučilišnog profesora Charles Hirsch-a kao start-up, a danas je prepoznata kao najinovativnija tvrtka u području software alata koji podržavaju vodeće svjetske industrije, Real Impact Analytics - start-up osnovan 2009. godine od strane dvoje mladih poduzetnika koji su ga uspjeli razviti u jednu od vodećih tvrtki za telekom analitiku tržišta u razvoju diljem svijeta.

 

Šesti Sumit europskih inovacija - Mandat za inovacije u Europi

  • Ispis
  • E-mail

EISŠesti Sumit europskih inovacija, u organizaciji Knowledge4innovation, održan je od 17. do 20. studenog 2014. godine u Europskom Parlamentu u Bruxellesu. Program je bio sačinjen od više od 25 konferencijskih sjednica i rasprava o temama od velike važnosti za sve koji rade na području inovacija i više od stotinu visoko pozicioniranih govornika iz Europskog Parlamenta, Europske komisije, edukativnog i privatnog sektora. Moto ovogodišnjeg izdanja je bio "Mandat za inovacije u Europi", koji je istaknuo čvrsto uvjerenje da inovacije trebaju biti glavni strateški prioritet u novom institucionalnom ciklusu Europske unije, a središnji dio revidirane strategije Europa 2020.
Događaj već šestu godinu zaredom okuplja europsku političku, poslovnu, akademsku i znanstvenu elitu, a ponudio je priliku za umrežavanje i razmjenu iskustava s drugim inovativnim organizacijama i visoko pozicioniranim donositeljima odluka u EU. Program Šestog Sumita europskih inovacija obuhvaćao je sjednice na temu važnih "horizontalnih" aspekata inovacija kao što su okvirne uvjeti za inovacije, TTIP, Horizon 2020, kao i paralelne sjednice za određene sektore za koje je inovacija glavni resurs za prevladavanje velikih izazova - poljoprivreda, energetika, transport, zdravlje, klimu, IT.
Tijekom četiri dana sumita, sudionici su imali priliku posjetiti poseban EIS izložbeni prostor u kojem su brojne organizacije predstavile konkretne slučajeve iz njihovog svakodnevnog iskustva i pokazali svoja inovativna i tehnoloških dostignuća i rješenja.

 

Konferencija o Strategiji EU za Jadransko-jonske regije

  • Ispis
  • E-mail

EUSAIRKonferencija o Strategiji Europske unije za Jadransko-jonske regije (EUSAIR) u organizaciji talijanskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u suradnji s Europskom komisijom, a zajedno sa Jadransko - Jonskom inicijativom i regijom Marche održana je 18. studenog 2014. godine u Bruxellesu.
Cilj je bio okupiti sve ključne aktere stvoriti kako bi se stvorio okvir za impelemntaciju strategije. Strukture upravljanja Strategijom podijeljene su u četiri stupa, a to su: "Plavi rast", "Povezivanje regija" (promet i energetika), "Kvaliteta okoliša" i "Održivoi turizm".
Istaknuti predstavnici nacionalne, lokalne i međunarodne vlasti, uključujući i predstavnike Europske komisije, govorili su na konferenciji, pod predsjedanjem talijanskog ministra vanjskih poslova. Nakon istitucionalnog dijela konferencije uslijedila je tehnička plenarna sjednica ključnih nositelja nacionalne i regionalne vlasti odgovorne za EUSAIR i upravljanje fondovima EU-a, institucije EU-a, regionalnih organizacija i tijela. Ovaj događaj bio je prilika za predstavljanje načina na koji će Strategija biti strukturirana, na različitim razinama, ali i da se dobiju korisni inputi kako bi sustav što bolje funkcionirao, u okviru upravljanja na više razina.

 

"Kako oblikovati energetsku politiku EU, s ciljem poboljšanja europske konkurentnosti?"

  • Ispis
  • E-mail

energyKonferencija "Kako oblikovati energetsku politiku EU, s ciljem poboljšanja europske konkurentnosti?", koja je održana 17. studenoga 2014. godine u Bruxellesu, okupila je predstavnike nacionalnih i europskih institucija, vlasti, industrije, istraživačkih centara, akademika i civilnog društva.
Ovo okupljanje bilo je idealna prilika za javnu raspravu između glavnih donositelja političkih odluka i važnih predstavnika industrije, te sudionika konferencije. Događaj je ponudio priliku analizirati i raspraviti sve ključne i osjetljive komponente energetske unije u EU koja je u stanju pridonijeti jačanju europske industrijske konkurentnosti: ekonomske, financijske i tehnološke uvjete potrebne za razvoj obnovljivih izvora energije i drugih domaćih izvora energije kako bi se smanjila Europska ovisnost o dobavljačima iz trećih zemalja; razvoj infrastrukture, internih kao i prekograničnih interkonekcija; porezne komponente cijena energenata i troškova mreže; modernizacijom potrošnje energije i povećanja energetske učinkovitosti; prilagodba EU sustava trgovanja emisijskim jedinicama (ETS); diversifikacija dobavljača i dobavnih pravaca; itd.

 

Europski digitalni Forum 2014

  • Ispis
  • E-mail

digitalEEuropski digitalni forum- poslovni modeli i europska digitalna budućnost organizirao je okrugli stol na temu Europska digitalna budućnost u Bruxellesu 13. studenog 2014. godine. Neelie Kroes, bivša potpredsjednica Europske komisije i povjerenik za digitalne agende (2009-2014), održala je fascinantan govor, a pokrenula je i "Digital Minds for New Europe", e-knjigu koja sadrži 44 eseja vodećih svjetskih mislilaca o izazovima pred nama - i rješenjima koja će digitalna tehnologija pružiti. Na panelima se raspravljalo o tome kako europski startupovi stvaraju jedinstvene niše na području analitike podataka, oslanjajući se na svoja ograničenja i maštovita poslovna razmišljanja kako bi se redefinirala konkurentska prednost u doba interneta.

 

STRANICA 1 od 36