Početna

Vijesti

Neretvanski mandarini ispred Europskog parlamenta

  • Ispis
  • E-mail

mandariniDubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA te ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice organizirali su 07.10.2014. ispred ulaza u Europski Parlament u Bruxellesu podjelu tone mandarina iz doline Neretve, kako bi ukazali na problem s kojim su se, zbog zabrane uvoza u Rusiju, suočili proizvođači mandarina.
Otvoreni dani regija, kada se u Briselu okupi veliki broj političara i donositelja odluka, idealna su prilika za dodatno skretanje pažnje na ovaj problem, a Europska unija već je osigurala sredstva za subvencioniranje neprodanih mandarina.

 

OPEN DAYS 2014 Konferencija "Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko - jonsku regiju"

  • Ispis
  • E-mail

Eusair1Župan Nikola Dobroslavić otvorio je 07.10.2014. u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju pod nazivom "Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko - jonsku regiju". Govorio je o značaju koji Dubrovačko-neretvanska županija pridaje suradnji u okviru Jadransko-jonske makroregije zajedno s partnerima iz drugih regija u kojima živi oko 70 milijuna ljudi. Založio se za provedbu zajedničkih projekata te osiguravanje sredstava u posebnoj proračunskoj liniji EU za Strategiju Jadransko-jonske regije.
Istaknuta je uloga obalnih županija, gradova i općina u višerazinskom upravljanju Strategijom i u provedbi njena četiri stupa: plavom rastu, povezivanju regije, kvaliteti okoliša i održivom turizmu. Župan je predložio da se u zajedničke aktivnosti u okviru Strategije uključe i Makedonija te Kosovo, te je naglasio nužnost boljeg prometnog povezivanja država sudionica, a osobito važnost izgradnje Jadransko-jonske autoceste koja bi imala izuzetno pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj država sudionica.
Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju obuhvaća četiri države članice EU (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) te četiri države regije jugoistočne Europe (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju).eusair2
Među govornicima bili su Colin Wolfe, predstavnik Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije, Gian Mario Spacca, predsjednik regije Marche i izvjestitelj Odbora regija za Strategiju, Rossella Rusca, predstavnica talijanskog predsjedništva u Vijeće Europske unije te Mato Škrabalo, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri EU. U raspravama su sudjelovali i predstavnici iz regija iz Grčke, Slovenije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

 

Otvorena izložba „Stazama stećaka“ u Europskom parlamentu

  • Ispis
  • E-mail

stećci 2Župan Nikola Dobroslavić otvorio je međunarodnu izložbu "Stazama stećaka" u Europskom parlamentu u Bruxellesu.
Izložba je otvorena u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA i Uredom zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice.
Riječ je o projektu koji obuhvaća četiri države, a financiran je od strane Europske komisije. U Hrvatskoj je obrađen lokalitet Novakovo greblje u Čepikućama, u Bosni i Hercegovini izabran je lokalitet Bijača kod Ljubuškog, u Srbiji je obrađen lokalitet Grčko groblje u selu Hrta kod Prijepolja, te u Crnoj Gori lokalitet Marina šuma kod Pljevlja.
Župan Dobroslavić naglasio je kako činjenica da su dvije lokacije norminrane za popis UNESCO-ovog fonda svjetske baštine pokazuje veliku vrijednost stećaka.

 

Simpozij o odnosu Hrvatske, Europske Unije, Belgije i Flandrije

  • Ispis
  • E-mail

simpozijSimpozij o odnosu Hrvatske, Europske Unije, Belgije i Flandrije je održan 1. listopada u zgradi Kraljevske flamanske akademije u Bruxellesu u organizaciji Akademskog kulturnog foruma povodom prve godišnjice članstva Hrvatske u Europskoj Uniji.
Uvodno izlaganje je održao predsjednik Akademskog kulturnog foruma Mark Eyskens, a zatim su usljedila izlaganja profesora Zvonka Kusića o povijesti i djelovanju Hrvatske Akademije znanosti i umjetnosti, te hrvatskog veleposlanika u Bruxellesu Marija Nobila o transformaciji hrvatskog društva utjecanom europskim vrijednostima. O pomirenju Hrvatske s ostalim zemljama u regiji je govorila dr.sc. Heleen Toquet, dok je svoje viđenje povijesti i književnosti Hrvatske slikovito iznio književnik Johan de Boose.

 

Radni posjet delegacije Hrvatske zajednice županija Europskom parlamentu i Europskoj komisiji

  • Ispis
  • E-mail

zupaniŽupan Nikola Dobroslavić sudjelovao je u radnom posjetu delegacije Hrvatske zajednice županija Europskom parlamentu i Europskoj komisiji.
U organizaciji Europske komisije, delegacija predstavnika Hrvatske zajednice županija boravila je u dvodnevnom posjetu Bruxellesu i tijelima Europske unije s ciljem uspostave redovitije i konkretnije suradnje, koja je ključna ne samo za razvoj županija, općina i gradova, već i za razvoj cijele Hrvatske.
Tijekom boravka u Bruxellesu delegacija se sastala s veleposlanikom Matom Škrabalom i suradnicima u Stalnom predstavništvu Republike Hrvatske pri Europskoj uniji, kao i sa hrvatskim europarlamentarcima – Andrejom Plenkovićem, Dubravkom Šuicom, Ružom Tomašić , Davorom Ivo Stierom, Ivanom Maletić, Toninom Piculom, Biljanom Borzan, Jozom Radošom, Marijanom Petir te Ivanom Jakovčićem.
Hrvatski župani također su prisustvovali tematskim skupovima Europske komisije o regionalnoj politici, poljoprivredi i ruralnom razvoju te ulozi i pravilima Europske unije, a uvodni pozdrav održao je Neven Mimica, Europski povjerenik za međunarodnu suradnju i razvoj.

 

STRANICA 1 od 34