PočetnaJadranska euroregija

Jadranska euroregija

  • Ispis
  • E-mail
There are no translations available.

 


jadranska_euroregija_-_logo

 

 

Jadranska euroregija osnovana je 30. lipnja 2006. godine u Puli. Predstavlja model suradnje koji objedinjava transnacionalnu, prekograničnu i međuregionalnu suradnju u skladu sa suvremenim standardima i brojnim primjerima širom Europe.

Jadranska euroregija je institucionalni okvir za identifikaciju i rješavanje najvažnijih zajedničkih pitanja na Jadranu. Njezine članice su osam hrvatskih županija - Istarska, Primorsko-goranska, Ličko-senjska, Zadarska, Šibensko-kninska, Splitsko- dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska, sedam talijanskih regija, slovenska općina Izola, Hercegovačko-neretvanska županija iz BiH, pet albanskih jedinica lokalne samouprave te crnogorska općina Kotor. Euroregija broji oko 22 milijuna ljudi.

Jadranska euroregija ima status neprofitne pravne osobe. Ima predsjednika, potpredsjednika, skupštinu, izvršni i nadzorni odbor, kao i stalne komisije: za okoliš, turizam i kulturu, poljoprivredu, ribarstvo i transport i infrastrukturu.

 

Ciljevi Jadranske euroregije su slijedeći:

- Stvaranje područja mira, stabilnosti i suradnje
- Zaštita kulturne baštine
- Zaštita okoliša
- Održivi gospodarski razvoj posebno na području turizma, ribarstva, poljoprivrede
- Rješavanje prometnih i infrastrukturnih pitanja
- Potpora ulasku svih jadranskih država u Europsku uniju

11. lipnja 2007. godine otvoreno je u Bruxellesu predstavništvo Jadranske euroregije, putem kojega se od Europske unije traže sredstva za konkretne gospodarske i ekološke programe. Predstavništvo se nalazi u prostorijama talijanske regije Molise.

Od 30. lipnja 2011., kad je održan u Campobassu, glavnom gradu talijanske regije Molise, VI. sastanak Skupštine jadranske euroregije, dužnost predsjednika od Ivana Jakovčića, župana Istarske županije, naslijeđuje Angelo Michele Iorio, ujedno i predsjednik talijanske Regije Molise, dok funkciju potpredsjednika preuzima Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije.

Više podataka o aktivnostima i projektima Jadranske euroregije možete saznati na web stranici:

http://www.adriaticeuroregion.org 
map_of_adriatic_euroregion