PočetnaGospodarstvo

Gospodarstvo

  • Ispis
  • E-mail
There are no translations available.


Panorama_Dvor-Maskeron Panorama_Sv-Ivan Crkva-Sv-Spasa

 

Osnovna karakteristika gospodarstva Županije je da u njoj prevladavaju tercijarne djelatnosti, a zastupljenost primarnog i sekundarnog sektora je znatno manja. Cjelokupno gospodarstvo najviše je orijentirano na ugostiteljstvo i turizam, te na morsko brodarstvo.
Mikroregija neretvanskog kraja je pretežno usmjerena prema djelatnosti trgovine, prometa i veza, centri dubrovačke mikroregije imaju pretežitu orijentaciju na ugostiteljstvo i turizam a usmjerenost ka industriji tj. poljoprivredi, ribarstvu te prometu i vezama pokazuju centri otoka Korčule.

Prirodne datosti prostora ukazuju na velike razvojne mogućnosti turizma, te vrlo značajne mogućnosti poljoprivrede. Široki mozaik tipova tala, mikroklime, te zemljopisni smještaj, daje mogućnost uzgoja svih vrsta poljoprivrednih kultura. Na prostoru Županije uzgajaju se najosjetljivije vrste voćaka kao što su agrumi, povrće i cvijeće na otvorenim površinama, vinova loza s vrhunskim bijelim i crnim vinima zaštičenog podrijetla, masline koje izdržavaju višemjesečne ljetne suše, te posebno ribe i školjkaši.

 

TURIZAM - VODEĆI SEKTOR ZA ULAGANJA

Turizam je vodeći sektor za ulaganja u Županiji, baziran na jedinstvenom kulturološkom i povijesnom naslijeđu, dobro očuvanoj prirodnoj baštini te već priznatom svijetskom brandu, Starom gradu u Dubrovniku. U županiji djeluju 73 hotela (4 resorta) te druga smještajna infrastruktura. Prema kategorizaciji hotela 40% ove infrastrukture nosi tri zvjezdice, a 26% pet zvjezdica. U 2010. godini zabilježeno je 5.000,000 noćenja, što je 10% više nego u 2009. godini te 1.000,000 posjeta, 6% više nego u 2009. godini.

Potencijali za razvoj turizma su slijedeći: postojeća hotelska infrastruktura te razvoj selektivnog tipa turizma – ruralnog turizma (malih i obiteljskih hotela u autentičnim ruralnim lokacijama), golf turizma, kongresnog turizam, kulturološkog turizam, zdravstvenog turizam..

 

LOGISTIKA

Sektor logistike bilježi najbržu stopu rasta u Županiji, a čine ga Internacionalni aerodrom Dubrovnik (1,270,000 putnika u 2010.), Internacionalna putnička morska luka Dubrovnik (705 brodova u 2010.godini s 916 089 putnika) te Internacionalna luka za terete Ploče.

Potencijali za razvoj u ovom sektoru su slijedeći: putnički i teretni transport, razvijeni nautički sektor, brodogradilišta, mala brodogradilišna industrija, postojeće uspiješne kompanije...

international_airport_dubrovnik Port_of_Dubrovnik port_of_ploe
Aerodrom Dubrovnik Luka Dubrovnik Luka Ploče

 

POLJOPRIVREDA, AKVAKULTURA I RIBARSTVO

Poljoprivreda se temelji na plodnim površinama Doline Neretve – kulturama citrusa, povrća i voća, te područjima povoljnim za uzgoj tradicionanih kultura (vina, maslina, ljekovitog bilja, itd.)

Županija broji više od 1.800,000 stabala citrusa (uglavnom mandarina) što predstavlja 90% ukupnog broja stabala citrusa u Republici Hrvatskoj, 16% ukupne proizvodnje smokve, te 23% proizvodnje masline i maslinovog ulja.

Vinogradarstvo u Županiji zauzima četvrto mjesto u sveukupnoj proizvodnji vina i vinove loze u Republici Hrvatskoj, što predstavlja 3.5% sveukupne proizvodnje grožđa u RH.

Akvakultura također ima visok potencijal za razvoj, a temelji se na povoljnim uvjetima lokalnih voda za uzgoj školjkaša i bijele ribe (Zalijev Mali ston – uzgoj kamenica), kao i ribarstvu, čiji budući potencijal leži u 7,500 km² morske površine Županije.

Tehnološki i poslovni inovativni centar za akvakulturu (MARIBIC) u zaljevu Mali Ston promovira nove tehnologije uzgoja te kontinuirano surađuje s lokalnim proizvođačima, čije broj raste.

Sveukupna godišnja proizvodnja u Zalijevu Mali Ston je 1,000 tona dagnji, te 500,000 kamenica.

 

viticulture_in_peljeac_peninsula agricultural_area_of_neretva_valley olive_production_in_peljeac_peninsula
Vinogradarstvo, Pelješac Dolina Neretve Maslinarstvo, Pelješac

 

Vrtovi-kamenica-Mali-Ston Panorama-Mali-Ston
Vrtovi kamenica, Mali Ston Mali Ston