Početna

Vijesti

Okusi Dubrovnika i Slavonije u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

IMG 8077Dubrovačko-neretvanska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija predstavile su se u utorak institucijama EU i potencijalnim partnerima u srcu EU, u Bruxellesu. U ime triju hrvatskih regija, uzvanike je pozdravio dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.
Budući se ljudi najbolje upoznaju uz dobru hranu i vino, naglasak prezentacijebilo je predstavljanje eno-gasto posebnostima triju županije. Kroz okuse Dubrovnika i Slavonije goste je proveo eno-gastro znalac Rene Bakalović. Uzvanici su tako mogli čuti kako su stonske kamenice bile obvezne na menuima brojnih europskih kraljevskih kuhinja, kao i da su traminac rado pili Tudori na britanskom dvoru.
Večer je završila uz okuse sjeveroistoka i juga Hrvatske, pa su se tako mogli kušati pIMG 8118ršut i sir, kulen, slavonska šunka, sirnica i orahnjača, uz dobre kapljice traminca, graševine, plavca malog i dubrovačke malvasije.
Istaknimo kako predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu djeluje od 2010. godine. Uz već ranije Karlovačku županiju, odnedavno su im se pridružile i dvije nove županije Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska.

 

Europski Business Summit 2015

  • Ispis
  • E-mail

EBS 2015EBS je organiziran 06. i 07. svibnja 2015, te je ostvaren rekord ove godine s više od 2.300 sudionika, uključujući 155 govornika na više od 50 različitih sjednica. EBS se opet dokazao kao najutjecajnija platforma za okupljanje poslovnih lidera i političara. Na Forumu je sudjelovalo 10 povjerenika iz EU komisije , uključujući 3 dopredsjednika, kao i predsjednika Europskog parlamenta.
U svojoj 15. godini organizacije, EBS je i dalje, više nego ikad, najveći nezavisni forum za poslovne lidere, kreatore politika, civilnog društva i akademske zajednice. EBS stavlja glavne europske prioritete u središte pozornosti, pružajući platformu na kojoj se raspravljalo o ključnim pitanjima za gospodarski rast i dobrobit društva EU. Na Forumu je sudjelovao i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu, Hrvoje Butigan.

 

Dan otvorenih vrata EU institucija 2015

  • Ispis
  • E-mail

open doors 2015 3U sklopu europskog tjedna u Bruxellesu 09.05.2015. je obilježen Festival Europe i Dan otvorenih vrata europskih institucija. Povodom ove manifestacije predstavništvo Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu organiziralo je u Odboru regija zajedno sa Karlovačkom, Brodsko-posavskom i Vukovarsko-srijemskom županijom informativni štand na kojem je predstavljena turistička i gastronomska ponuda, mogućnosti stranih investicija te primjeri uspješno implementiranih projekata financiranih iz europskih fondova. Uz štandove hrvatskih županija predstavile su se i mnoge druge europske regije kao i organizacije koje djeluju u Bruxellesu.

 

Konferencija „Razvij svoju regiju – Donošenje Pametne specijalizacije i ekonomske transformacije kroz klastere“

  • Ispis
  • E-mail

Untitled12Europska komisija organizirala je konferenciju "Razvij svoju regiju – donošenje pametne specijalizacije i ekonomske transformacije kroz klastere" u Bruxellesu 27. i 28. travnja 2015. godine.
Naglasak je bio na ekonomske transformacije i na izgradnju međuregionalnih lanaca vrijednosti te pristupa nove generacije klasterske politike. Klasteri mogu biti ključni instrumenti za nacionalne i regionalne strategije pametne specijalizacije, unutarnje tržište, re-industrijalizacije i politike malog i srednjeg poduzetništva. Pomoću interaktivnog formata, ova konferencija pružila je jedinstvenu priliku za regionalne kreatore politika i klastera te podijela iskustva kako strategije pametne specijalizacije i klasteri mogu pomoći transformirati svoju regiju. Sudionici konferencije su naučili o novim načinima provedbe pametne specijalizacije kroz klasterne aktivnosti te su imali priliku da istraže nova partnerstva za zajedničke aktivnosti u okviru nove generacije europskih programa kao što ERDF, Cosme i Horizon 2020.
Ova konferencija je bila posebno usmjerena na predstavnike nacionalnih i regionalnih uprava koje djeluju kao upravljačka tijela za ERDF i na INTERREG tajništva, kao i oni koji su odgovorni za nacionalne ili regionalne klaster politike i inicijative, uključujući i klaster menadžere i članove klastera. Na konferenciji je sudjelovao i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu, Hrvoje Butigan.

 

Prva četiri projekta koji će se financirati kroz investicijski plan za Europu

  • Ispis
  • E-mail

EIB presidentEuropska investicijska banka (EIB) odobrila je prva četiri projekta koji će se financirati do 300 milijuna € kroz investicijski plan za Europu (EFSI). Prvi projekti uključuju ulaganja u zdravstvena istraživanja u Španjolskoj, širenje zračne luke u Hrvatskoj (ZL Dubrovnik), izgradnju 14 novih zdravstvenih centara diljem Irske i podrška za industrijsku inovaciju u Italiji. Plan investicija za Europu je trebao biti pokrenut do rujna 2015, ali je EIB već počela sa pre-financiranjem tih projekata. Kroz mobilizaciju novih ulaganja, uglavnom iz privatnog sektora, Junckerova Komisija ima za cilj doći do € 315 milijardi u razdoblju od tri godine. Države članice, kao što su Njemačka, Španjolska, Francuska, Italija, Luksemburg i Poljska su rekli da će doprinijeti novac za EFSI preko svojih nacionalnih banaka.

 

STRANICA 1 od 41