Početna

Vijesti

Konferencija „Razvij svoju regiju – Donošenje Pametne specijalizacije i ekonomske transformacije kroz klastere“

  • Ispis
  • E-mail

Untitled12Europska komisija organizirala je konferenciju "Razvij svoju regiju – donošenje pametne specijalizacije i ekonomske transformacije kroz klastere" u Bruxellesu 27. i 28. travnja 2015. godine.
Naglasak je bio na ekonomske transformacije i na izgradnju međuregionalnih lanaca vrijednosti te pristupa nove generacije klasterske politike. Klasteri mogu biti ključni instrumenti za nacionalne i regionalne strategije pametne specijalizacije, unutarnje tržište, re-industrijalizacije i politike malog i srednjeg poduzetništva. Pomoću interaktivnog formata, ova konferencija pružila je jedinstvenu priliku za regionalne kreatore politika i klastera te podijela iskustva kako strategije pametne specijalizacije i klasteri mogu pomoći transformirati svoju regiju. Sudionici konferencije su naučili o novim načinima provedbe pametne specijalizacije kroz klasterne aktivnosti te su imali priliku da istraže nova partnerstva za zajedničke aktivnosti u okviru nove generacije europskih programa kao što ERDF, Cosme i Horizon 2020.
Ova konferencija je bila posebno usmjerena na predstavnike nacionalnih i regionalnih uprava koje djeluju kao upravljačka tijela za ERDF i na INTERREG tajništva, kao i oni koji su odgovorni za nacionalne ili regionalne klaster politike i inicijative, uključujući i klaster menadžere i članove klastera. Na konferenciji je sudjelovao i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu, Hrvoje Butigan.

 

Prva četiri projekta koji će se financirati kroz investicijski plan za Europu

  • Ispis
  • E-mail

EIB presidentEuropska investicijska banka (EIB) odobrila je prva četiri projekta koji će se financirati do 300 milijuna € kroz investicijski plan za Europu (EFSI). Prvi projekti uključuju ulaganja u zdravstvena istraživanja u Španjolskoj, širenje zračne luke u Hrvatskoj (ZL Dubrovnik), izgradnju 14 novih zdravstvenih centara diljem Irske i podrška za industrijsku inovaciju u Italiji. Plan investicija za Europu je trebao biti pokrenut do rujna 2015, ali je EIB već počela sa pre-financiranjem tih projekata. Kroz mobilizaciju novih ulaganja, uglavnom iz privatnog sektora, Junckerova Komisija ima za cilj doći do € 315 milijardi u razdoblju od tri godine. Države članice, kao što su Njemačka, Španjolska, Francuska, Italija, Luksemburg i Poljska su rekli da će doprinijeti novac za EFSI preko svojih nacionalnih banaka.

 

ITS konferencija 2015 „Digitalna strategija za mobilnost: od kapaciteta do povezivanja“

  • Ispis
  • E-mail

invest eu citiesEuropska komisija organizirala je 24. travnja 2015. u Bruxellesu 5. konferenciju o inteligentnim transportnim sustavima. Cilj ovog događaja bio je pružiti pregled trenutnog stanja za nekoliko ključnih akcija i velikih inicijativa u kontekstu ITS Akcijskog plana. Teme konferencije su bile vezane za digitalizaciju prijevoza, mobilnost usluga i povezivanja te automatizacije.
ITS konferencija okupila je visoke predstavnike europskih institucija i predstavnike javnih i privatnih dionika iz ITS zajednice. Konferenciju je otvorila gđa Violeta Bulc, povjerenca Europske komisije za promet, zajedno s predstavnicima latvijskog Predsjedništva Vijeća EU i Europskog parlamenta.

 

Dan Europske građanske inicijative 2015

  • Ispis
  • E-mail

europcomEuropski gospodarski i socijalni odbor (EESC), u suradnji s Odborom regija (CoR) organizirali su Dan Europske građanske inicijative 13. travnja 2015. godine.
Fokus je bio na izvješćima Europske komisije i Europskog pravobranitelja o postupku Europske građanske inicijative, te obnove različitih perspektiva: korisnika, država članice, parlamenta i podrške struktura.
Teme radionica su predložene na licu mjesta te centrirane oko tri glavne teme: postavljanje dnevnog reda, dijalog građana i sudioničku demokraciju.

 

Dubrovnik predstavljen u prijestolnici Europe

  • Ispis
  • E-mail

prezentacija dubrovnikU središtu glavnog belgijskog grada i europske prijestolnice Bruxellesa, u prestižnom poslovnom klubu Circle de Lorraine u utorak, 17. ožujka održana je prezentacija turističke ponude Grada Dubrovnika. Turistička Zajednica Grada Dubrovnika organizirala je ovu prezentaciju u suradnji s Predstavništvom HTZ-a za Benelux, Zračnom lukom Dubrovnik i aviokompanijom Brussels Airlines. Na prezentaciji je prisustvovalo oko 70ak uzvanika među kojima je bio hrvatski veleposlanik u Belgiji Mario Nobilo. Uzvanike je na početku prezentacije pozdravio direktor Predstavništva HTZ Ivan Novak, istaknuvši kako je Dubrovniku uvođenje izravne linije od strane kompanije Brussels Airlines nova mogućnost za širenje turističkog posla s ovog tržišta, posebno u dijelu MICE ponude koja će tako postati dostupnija i EU asocijacijama čija su sjedišta u Bruxellesu. Uspostavljen je i kontakt video vezom s Dubrovnikom, gdje su se iz prostora Luža javili počasna konzulica Belgije u Dubrovniku Sabine Gouhie, turisticka vodička Vesna Gamulin i Klapa Kaše koja je i pjesmom dočarala atmosferu Grada uz pogled na sjajni Stradun. Skype javljanje i razgovor o Dubrovniku izazvalo je prave ovacije, nakon čega je program nastavljen prezentacijom o dubrovačkoj turističkoj ponudi.
U ime TZ grada Dubrovnika u Bruxellesu su bile Jelka Tepšić i Sandra Milovčević, a Zračnu luku Dubrovnik predstavljao je komercijalni direktor Frano Luetić. Na kraju je izvučena i dobitnica nagradnog putovanja u Dubrovnik, turistička agentica Rose Dombrecht kojoj je potpredsjednik avio kompanijprezentacija dbk 1e Brussels Airlines Federic Deschamp uručio dvije besplatne povratne avio karte na novom direktnom letu za Dubrovnik i voucher hotelske kompanije Valamar za 4 noćenja u hotelu Valamar Lacroma.Nakon prezentacije upriličen je tratamenat uz kušanje peljeških vina, a uz brojne belgijske partnere i novinare, prezentaciji su se pridružili i Dubrovčani u Bruxellesu Ivica i Srećka Sršen, Hrvoje Butigan, voditelj Županijskog ureda u Bruxellesu, te djelatnici u uredima EU parlamentaraca iz Hrvatske.
Prošle godine Dubrovnik je posjetilo oko 40 000 belgijskih turista ili 16 posto više nego prethodne godine, a s obzirom na uvođenje novih letova, vjerujemo da će i 2015.godina biti tako uspješna. Direktni let Brussels Airlines-a započinje izravni let prema Dubrovniku 25. travnja, a sve do 10. listopada ova dva grada bit će povezana dva puta tjedno, utorkom i subotom.

 

STRANICA 1 od 41