Početna

Vijesti

Gradonačelnici i načelnici iz DNŽ u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

dnž1Gradonačelnici i načelnici općina s područja Dubrovačko – neretvanske županije ovog su tjedna u organizaciji Regionalne razvojne agencije DUNEA boravili na studijskom putovanju u Bruxellesu. Tijekom četverodnevnog posjeta središtu Europske unije imali su prilike upoznati se s radom europskih institucija, ali i mogućnošću financiranja raznih projekta iz europskih fondova na koje mogu aplicirati te u konačnici i povlačiti sredstva koja im stoje na raspolaganju za njihovu realizaciju.
S načelnicima i gradonačelnicima u Bruxellesu je boravio i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić koji je prvog dana načelnike općina upoznao s radom Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.
Načelnici i gradonačelnici upoznati su i s mogućnostima povlačenja sredstava iz kohezijskih fondova Europske unije kroz koje će Hrvatskoj do 2020. godine biti dodijeljeno oko 8,8 milijardi eura za jačane konkurentnosti gospodarstva, zapošljavanje i obrazovanje mladih, projekte koji se odnose na očuvanje okoliša, prirodnih resursa i baštine te poboljšanje učinkovitosti javne uprave kroz veću uključenost civilnog društva.
Posebno zanimljiv bio je posjet Microsoftovu Inovacijskom centru u kojem su načelnici i gradonačelnici upoznati s platformama koje omogućuju lakše funkcioniranje lokalnih uprava te njihovu bolju povezanost s građanima.
Načelnici i gradonačelnici sa županom su obišli i zgradu Eu parlamenta i Odbora regija te Stalno predstavništvo i Veleposlanstvo RH.

 

East Forum 2014 u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

energyEkonomska kriza dovela je stopu nezaposlenosti do izuzetno zabrinjavajuće razine i nezaposlenost, posebno među mladima, postala je veliki problem u Europi posljednjih godina.
Prema Eurostatu, stopa nezaposlenosti u 28 zemalja članica Europske Unije porasla je za 10% u zadnjih 5 godina, od 2008. do 2013. Još je alarmantna je situacija za mlade Europljane: jednan od pet ne može naći posao.
Zbog ovih obeshrabrujućih činjenica u zemljama članicama EU-a, priopritet postaje praćenje promena na europskom i globalnom tržištu rada.
Na konferenciji East Forum 2014, u organizaciji Unicredit-a i geopolitičkog časopisa EAST u partnerstvu s Europskim Vijećem za vanjske poslove u Bruxellesu 24. listopada raspravljalo se o tome kako promijeniti tržište rada s naglaskom na mlade poduzetnike i njihove start - upove. Govornici iz privatnog sektora razgovarali o važnosti ulaganja i podrške za novi val mladih poduzetnika i inovatora. Na posljednjem panelu stručnjaci su naglasili važnu ulogu javne politike u razvoju i privlačenju talenata, te njihovom kretanju na tržištu.

 

EuroPCom - Europska konferencija o javnom komuniciranju

  • Ispis
  • E-mail

europcomPeto izdanje EuroPCom-a, Europske konferencije o javnom komuniciranju, održana je 15. i 16. listopada 2014 u Bruxellesu.
Ova konferencija je okupila komunikacijske menadžere i stručnjake lokalnih, regionalnih, nacionalnih i europskih vlasti. Na događanju je sudjelovalo preko 700 sudionika iz svih zemalja članica EU. Predavanja, rasprave i interaktivne radionice bile su usmjerene na glavne izazove u kako EU tako i javne komunikacije.
Na 17 plenarnih i tematskih sjednicea riječ je imalo više od 60 stručnih predavača i govornika. Glavni fokus pete EuroPCom konferencije bio je na inovacijama i kreativnosti u političkoj komunikaciji i na budućnosti komuniciranja Europe.

 

Neretvanski mandarini ispred Europskog parlamenta

  • Ispis
  • E-mail

mandariniDubrovačko-neretvanska županija i Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije DUNEA te ured zastupnice u Europskom parlamentu Dubravke Šuice organizirali su 07.10.2014. ispred ulaza u Europski Parlament u Bruxellesu podjelu tone mandarina iz doline Neretve, kako bi ukazali na problem s kojim su se, zbog zabrane uvoza u Rusiju, suočili proizvođači mandarina.
Otvoreni dani regija, kada se u Briselu okupi veliki broj političara i donositelja odluka, idealna su prilika za dodatno skretanje pažnje na ovaj problem, a Europska unija već je osigurala sredstva za subvencioniranje neprodanih mandarina.

 

OPEN DAYS 2014 Konferencija "Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko - jonsku regiju"

  • Ispis
  • E-mail

Eusair1Župan Nikola Dobroslavić otvorio je 07.10.2014. u Europskom parlamentu u Bruxellesu konferenciju pod nazivom "Uloga regija u provedbi EU Strategije za Jadransko - jonsku regiju". Govorio je o značaju koji Dubrovačko-neretvanska županija pridaje suradnji u okviru Jadransko-jonske makroregije zajedno s partnerima iz drugih regija u kojima živi oko 70 milijuna ljudi. Založio se za provedbu zajedničkih projekata te osiguravanje sredstava u posebnoj proračunskoj liniji EU za Strategiju Jadransko-jonske regije.
Istaknuta je uloga obalnih županija, gradova i općina u višerazinskom upravljanju Strategijom i u provedbi njena četiri stupa: plavom rastu, povezivanju regije, kvaliteti okoliša i održivom turizmu. Župan je predložio da se u zajedničke aktivnosti u okviru Strategije uključe i Makedonija te Kosovo, te je naglasio nužnost boljeg prometnog povezivanja država sudionica, a osobito važnost izgradnje Jadransko-jonske autoceste koja bi imala izuzetno pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj država sudionica.
Strategija EU za Jadransko-jonsku regiju obuhvaća četiri države članice EU (Hrvatsku, Grčku, Italiju i Sloveniju) te četiri države regije jugoistočne Europe (Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju).eusair2
Među govornicima bili su Colin Wolfe, predstavnik Opće uprave za regionalnu politiku Europske komisije, Gian Mario Spacca, predsjednik regije Marche i izvjestitelj Odbora regija za Strategiju, Rossella Rusca, predstavnica talijanskog predsjedništva u Vijeće Europske unije te Mato Škrabalo, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri EU. U raspravama su sudjelovali i predstavnici iz regija iz Grčke, Slovenije, Italije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske.

 

STRANICA 1 od 34