Početna

Vijesti

Europski digitalni Forum 2014

  • Ispis
  • E-mail

digitalEEuropski digitalni forum- poslovni modeli i europska digitalna budućnost organizirao je okrugli stol na temu Europska digitalna budućnost u Bruxellesu 13. studenog 2014. godine. Neelie Kroes, bivša potpredsjednica Europske komisije i povjerenik za digitalne agende (2009-2014), održala je fascinantan govor, a pokrenula je i "Digital Minds for New Europe", e-knjigu koja sadrži 44 eseja vodećih svjetskih mislilaca o izazovima pred nama - i rješenjima koja će digitalna tehnologija pružiti. Na panelima se raspravljalo o tome kako europski startupovi stvaraju jedinstvene niše na području analitike podataka, oslanjajući se na svoja ograničenja i maštovita poslovna razmišljanja kako bi se redefinirala konkurentska prednost u doba interneta.

 

Uvid u Interreg CENTRAL EUROPE

  • Ispis
  • E-mail

vienna houseBečka Kuća i CENTRAL EUROPE program su organizirali 13.11.2014. večer za partnere za buduće mogućnosti financiranja iz transnacionalnog Interreg CENTRAL EUROPE programa. Sredstva od 80 milijuna eura, uskoro će biti dodijeljena u prvom pozivu za prekogranične projekte za rad na inovacijama, rješenja za smanjenje emisija ugljika, zaštitu okoliša i kulturnih resursa, kao i prijevoz u središnjim i istočnim europskim regijama.

Interreg CENTRAL EUROPE programom upravlja grada Beč, a transnacionalna suradnja pokrenuta je 2007. godine među svim regijama srednjoeuropskih zemalja: Austrija, Češka, Njemačka, Mađarska, Italija, Poljska, Slovačka i Slovenija, a i Hrvatska se nedavno se pridružila programu.

 

"Kako učinkovito i uspješno koristiti EU fondove"

  • Ispis
  • E-mail

maleticKonferencija "Kako učinkovito i uspješno koristiti EU fondove" održala se 10. studenoga u Europskom parlamentu u Bruxellesu u organizaciji Ureda zastupnice Ivane Maletić. Cilj konferencije je informiranje o mogućnostima korištenja EU fondova i pozitivnim praksama iz država članica. Konferenciji su prisustvovali i zastupnici u Europskom parlamentu Ruža Tomašić i Andrej Plenković.
Okupljene je, u ulozi domaćina, uvodnim izlaganjem pozdravila zastupnica Maletić, a zatim su im se obratili i predstavnici iż Komisije: Ivana Podhraški (Opća uprava za regionalnu politiku – DG Regio), Martina Zeković (Opća uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj – DG Agri) i Toma Šutić (Opća uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj – DG Agri). Završno izlaganje imali su predstavnici Društva za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" Hrvoje Zekanović i Nikola Grubiću koji su prezentirali projekt obnove šibenskih tvrđava.

 

"Dobar život u Pametnim gradovima"

  • Ispis
  • E-mail

bavarskaGlobalni trend urbanizacije je nezaustavljiv. Gradovi su pokretačka snaga ekonomskog razvoja, koji se povećava atraktivnost gradova za građane kroz širok spektar profesionalnih, obrazovnih i rekreativnih mogućnosti. Gradovi diljem svijeta suočavaju se s izazovom kombiniranja konkurentnosti i održivog urbanog razvoja istovremeno. Trenutno, 54% svjetskog stanovništva živi u gradovima. Brojevi će i dalje rasti, a do 2050. očekuje se da će 66% svjetske populacije biti urbani građani. To zahtijeva učinkovito urbanizacijsko planiranje koje nas vodi prema gradovima koji kombiniraju otvorene prostore i mogućnosti za dijalog među generacijama pomoću inovacija i učinkovitog korištenja resursa.

S obzirom na to Zaklada Hanns Seidel i VDE - Udruga za električne, elektroničke i informatičke tehnologije organizirali su konferenciju "The Good Life u Smart Cities" na 11.11.2014. u Bruxellesu na kojoj su ugostili donositelje odluka i stručnjake iz Njemačke i Bruxellesa. Da bi "Smart City" bio uspješan i učinkovit, koncept treba objediniti i povezati primijenjene inovacije, bolje planiranje, bolji participativni pristup i veću energetsku učinkovitost, kao i bolja prometna i ICT rješenja.

 

Studijsko putovanje Ministarstva prometa RH

  • Ispis
  • E-mail

min.prometaIzaslanstvo od 10 predstavnika Ministarstva prometa sudjelovalo je na studijskom putovanju 7. studeni 2014. u Bruxellesu. Tijekom posjeta imali su sastanke u europskim institucijama i u predstavništvu Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.
Ključna aktivnost studijskog putovanja za predstavnike Ministarstva je bila rasprava o pitanjima financiranja iz EU fondova i projekti EU. Tijekom sastanka sudionici su raspravljali o prometnoj povezanosti Dubrovačko-neretvanske županije i mogućnosti u strukturnim i kohezijskim fondovima i primjerima dobre prakse.

 

STRANICA 1 od 35