Početna

Vijesti

Šesti Kohezijski forum : Investicija za rast i stvaranje novih radnih mjesta: promicanje razvoja i dobrog upravljanja u regijama i gradovima EU

  • Ispis
  • E-mail

kohezionŠesti Kohezijski forum održan je u Bruxellesu 8. i 9. rujna, s ciljem da se analizira utjecaj kohezijske politike EU-a u promicanju rasta i stvaranja novih radnih mjesta u europskim regijama i gradovima. Organiziran svake tri godine, Kohezijski Forum okuplja vrhunske političare i političke stručnjake iz zemalja članica EU-a kako bi ocijenili uspješnost Kohezijske politike s obzirom na zadane ciljeve. Ovogodišnja tema foruma je "Ulaganja za rast stvaranje novih radnih mjesta: promicanje razvoja i dobrog upravljanja u regijama i gradovima EU". Potreba za dobrim upravljanjem, kako u smislu učinkovitijeg upravljanja i transparentnosti, tako i na polju makro ekonomskih politika - smatra se ključnimom za postizanje visoke razine rasta i prosperiteta. Ovaj događaj okupio je više od 700 ljudi, uključujući visoke predstavnike europskih institucija, govornike Jose Manuel Barroso (predsjednik Europske komisije), Martin Schultz (predsjednik Europskog parlamenta), predsjednik Herman Van Rompuy (Europskog vijeća) i Johannes Hahn (povjerenik za regionalnu politiku), premijere i ministrie regionalne i lokalne predstavnike, gospodarske i socijalne partnere, nevladine udruge i akademike.
Više o ovom događaju možete saznati na sljedećem linku: Kohezijski forum 2014.

 

Sastanak Hrvatske poslovne mreže

  • Ispis
  • E-mail

hgk2Sastanak Hrvatske poslovne mreže održao se u Predstavništvu Hrvatske gospodarske komore u Bruxellesu 18.07.2014. G. Dražen Budimir iz Glavne uprave za poduzetništvo i industriju (DG ENTR) predstavio je novu generaciju financijskih instrumenata EU-a za potporu malim i srednje velikim poduzećima u razdoblju od 2014. do 2020. Na sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici hrvatskih županija i Stalnog predstavništva RH pri EU dan je pregled budućih financijskih instrumenata EU-a dostupnih u okviru programa COSME i Obzor 2020. Osim toga, raspravljalo se i o mehanizmima tih instrumenata kako bi se financijske institucije u Hrvatskoj potaknulo da postanu posrednici za programe EU-a. Učinkovito partnerstvo između institucija EU-a i tržišnih subjekata usmjereno na poboljšanje pristupa financiranju za MSP-ove preduvjet je uspješne primjene financijskih instrumenata.

 

„Izazovi i mogućnosti hrvatskog tržišta rada“

  • Ispis
  • E-mail

HGK debataU organizaciji Predstavništva HGK u Bruxellesu i Ministarstva rada i mirovinskoga sustava RH održana je debata na visokoj razini na temu „Izazovi i mogućnosti hrvatskog tržišta rada" u četvrtak 10. srpnja 2014. godine. Sudionicima se obratio povjerenik Europske komisije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost g. László Andor, ministar rada i mirovinskoga sustava Republike Hrvatske prof. dr. sc. Mirando Mrsić i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za gospodarstvo, međunarodne i EU poslove g. Domagoj Juričić.

Hrvatska je dobila od EK preporuke vezano na ove izazove od kojih je od krucijalnog značaja provođenje druge faze primjene reforme radnog zakonodavstva u konzultacijama sa socijalnim partnerima kako bi tržište rada bilo što fleksibilnije. Usvajanje Plana jamstva za mlade od strane Hrvatske pokazuje jaku privrženost vlade i drugih dionika ciljevima koje je postavila EU po ovom pitanju. Alokacija za Hrvatsku iz ESF iznosi za razdoblje od 2014 do 2020. godine 1 516 033 073 eura, a glavni prioriteti su povećanje kvalitete obrazovnog sustava , aktivno uključivanje i smanjivanje siromaštva i poticanje kvalitete, učinkovitosti i efikasnosti javne administracije i sudstva.

 

Inovacijski Lab „Financijski instrumenti i regionalni razvoj“

  • Ispis
  • E-mail

innovation labInovacijski Lab o financijskim instrumentima i regionalnom razvoju, održan je u Bruxellesu 9. srpnja 2014. Ovaj događaj je zajednička inicijativa mreža ERRIN, EURADA, Emilie-Romagna i META Grupe.
Inovacijski Lab je format namijenjen pružanju usluga regionalnim dionicima, koji su spremni pokrenuti mjere financijskog inženjeringa, alate i informacije potrebne za izradu i provedbu financijskih instrumenata za Start up-e i mala i srednja poduzeća. Tijekom radionice predstavljeno je niz najboljih praksi iz EU za različite ciljeve ulaganja , od inovativnih Start up-a do tradicionalnih malih i srednjih poduzeća kao i najkritičnijih aspekata koji se odnose na provedbu mjere financijskog inženjeringa.

 

Započelo talijansko predsjedavanje Vijećem EU

  • Ispis
  • E-mail

20140623 italian presidency dtItalija je preuzela šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije od Grčke od 1. srpnja do 31. prosinca 2014, kada će Predsjedništvo preuzeti Latvija, a potom i Luksemburg. Deklaracija o suradnji između parlamenata Italije, Latvije i Luksemburga potpisan je 7. travnja 2014. Italija je već predsjedavala 11 puta Vijećem EU od potpisivanja Rimskog ugovora 1957.
Tri glavna prioriteta u programu talijanskog predsjedanja u šest mjeseci će biti: 1) za zapošljavanje i gospodarski rast, 2) Puno ostvarivanje prava na državljanstvo - prostor za demokraciju, prava i slobodu 3) Vanjska dimenzija - jačanje vanjske politike Europske unije. Više informacija o prioritetima talijanskog predsjedanja mogu se pronaći na web stranici Predsjedništva.

 

STRANICA 1 od 31