Početna

Vijesti

Sastanak predstavnika regionalnih ureda u Bruxellesu sa Povjerenikom EU za regonalnu politiku Corinom Cretu

  • Ispis
  • E-mail

cretu1Povjerenica za regionalnu politiku Corina Cretu susrela se u Bruxellesu sa predstavnicima europskih regija 13.02.2015. Tijekom sastanka istaknula je važnost partnerstva s europskim regionalnim i lokalnim vlastima u planiranju i provedbi programa za regionalnu politiku za 2014 - 2020.
Sastanak se održao u dvorani Albert Borschette u zgradi Europske komisije. Povjerenica Cretu rekla je kako će novi Kodeks ponašanja u partnerstvu značiti da se regionalne i lokalne vlasti konzultiraju kako bi se osiguralo da su buduće strategije i programi usklađeni sa regionalnim potrebama, a investicije imaju maksimalan učinak.
Regionalne i lokalne vlasti će igrati glavnu ulogu u osmišljavanju, provedbi i praćenju ulaganja. Povjerenica je podržala dva važna projekta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji: Pelješki most i Zračnu luku Dubrovnik. Na sastanku je sudjelovalo više od 300 predstavnika iz regionalnih ureda iz 28 država članica EU.

 

Info Dan za program Horizon 2020 – Pametni gradovi 2015.

  • Ispis
  • E-mail

invest eu citiesNovi poziv za dostavu prijedloga za pametne gradove u okviru Horizon 2020 otvoren je 10. prosinca 2014 (rok za podnošenje prijava je 5. svibnja 2015). EU komisija poziva na dostavu prijedloga projekata u dvije teme: SCC-01-2015: Pametni gradovi i rješenja za integrirajuće energije, prijevoz i ICT sektor i SCC-03-2015: Razvoj standarda sustava za pametne gradove
Informativni dan održan je 12. veljače 2015. U Europskoj komisiji na kojem se obavijestilo sudionike o ciljevima poziva te potrebama i specifičnostima te je pružio relevantne spoznaje i naučene lekcije iz prošlog poziva za 2014.

 

Među-institucionalni Dan otvorenih vrata 2015

  • Ispis
  • E-mail

smart productsMeđuinstitucionalni Dan otvorenih vrata pruža tradicionalni priliku za javnost za posjet zgradama institucija EU-a kako bi saznali više o EU. Europski Odbor regija (CoR) organizirao je prvi sastanak 11.02.2015. Cilj odbora regija je iskoristiti priliku da se povežu s javnosti u Bruxellesu i da ojača svoju institucionalni sliku kao Skupštine regionalnih i lokalnih predstavnika, na razini upravljanja najbliže građanima.
2015. godina je koja daje institucionalni okvir za nekoliko tematskih pristupa: Europska godina za razvoj je sveobuhvatna tema međuinstitucionalnih Otvorenih vrata. Odbor regija će iskoristiti priliku da komuniciraju o svojim aktivnostima.
Odbor regija će biti platforma koja pokazuje europsku raznolikost unutar 'Festivala regija i gradova ". Peti kat Jacques Delors zgrade Odbora regija će pozdraviti ponovno interaktivne tribine u organizaciji partnerskih regija i gradova. Partneri će se poticati da predstave regionalne inicijative u području razvojne suradnje.

 

Sajam turizma "Bruxelles Holiday 2015"

  • Ispis
  • E-mail

expo slikaTuristički sajam 2015 u Bruxellesu je trajao od 05. do 09. veljače 2015. Izlagači, posjetitelji i organizatori gledaju ovaj Sajam sa zadovoljstvom kao uspješno izdanje. Bruxelles Holiday je mjesto susreta za turističke profesionalce i strastvene putnike. Budući da je najveći turistički događaj u Belgiji to je savršen način promoviranja odredišta ili turističkih proizvoda.
Više od 700 izlagača i 65 zemalja i više od 100.000 posjetitelja tijekom pet dana uživalo je u bogatom programu . Sajam je ponudio raznolik program te mnoge radionice usmjerene turističkim profesionalcima. Hrvatska turistička zajednica je imala jedan od najljepših i najmodernijih štandova kojeg je posjetio i predstavnički ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu.

 

Festa svetog Vlaha održana u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

sv vlahoU Bruxellesu je ispred katedrale St. Michel et Gudule, drugu godinu zaredom, otvorena Festa sv. Vlaha. Organizator proslave bio je ogranak Matice hrvatske Bruxelles u suradnji s Predstavničkim uredom Dubrovačko – neretvanske županije, Predstavništvom Hrvatske turističke zajednice i Veleposlanstvom RH u Kraljevini Belgiji.
Oko stotinjak Dubrovčana i njihovih gostiju nazočilo je početku Feste Sv. Vlaha. Kao i u Gradu sv. Vlaha, organizatori proslave su prethodno napravili i uputili proglas kojeg su potpisali festanjuli u Bruxellesu Jozo Bonačić i Viktor Šober.
Uz izvođenje Lijepe naše, Himne slobodi i Himne Sv.Vlaha, pročitan je proglas Feste na hrvatskom, francuskom i engleskom jeziku. Proglas je uz festanjule pročitao doajen Katedrale o. Claude Castiaud te pustio bijele golubice kao simbol slobode i mira. Prigodne darove i golubice mira donijele su Luna Sršen Bruxellaers i Petra Baničević obučene u konavosku narodnu nošnju.
Barjak sv.Vlaha i hrvatsku trobojnicu na otvaranju su nosili Hrvoje Butigan i Davor Vnučec. Nakon otvaranja Feste obavljen je tradicionalni vjerski obred grličanja. Prethodno je predsjednik MH Bruxelles Ivica Sršen pročitao i pismo dubrovačkog biskupa msgr. Mate Uzinića upućeno Dubrovčanima izvan biskupije sv. Vlaha.
Po završetku otvaranja Ured Dubrovačko - neretvanske županije i Matica hrvatska Bruxelles organizirali su tradicionalnu Večeru od Kandelore u restoranu Vinograd kojeg vodi obitelj Soldan. Na meniju je bio pršut, makaruli šporki te rozata za desert.sv vlaho 1
U Veleposlanstvu RH pri Kraljevini Belgiji održano je predavanje i predstavljanje knjige „Propast Dubrovačke Republike", dr.sc. Vesne Čučić, predsjednice dubrovačkog ogranka Matice hrvatske.
Festa sv. Vlaha slavi se od 972. godine, godinu nakon što je Dubrovački senat proglasio Svetog Vlaha dubrovačkim parcem jer je prema vjerovanju obranio grad od Mlečana.

 

STRANICA 1 od 38