Početna

Vijesti

Info dan: EU fondovi za turizam

  • Ispis
  • E-mail

ICT_horizonEU Komisija je organizirala 20.03.2014. Info dan o financiranju EU-a za turizam i predstavila programe i potpore u okviru EU-a 2014 - 2020 financijskog okvira koji su dostupni za inicijative u sektoru turizma.

Info dan je bio usredotočen na najvažnije programe Europske unije za sektor turizma i praktičnih pitanja o vrstama turističkih aktivnosti prihvatljive za financiranje, vrsta i razina financiranja, tko se može i kako prijaviti.

Programi koji su pokriveni uključuju: Horizon 2020, Cosme, Europski fond za regionalni razvoj, Europski fond za poljoprivredu i ruralni razvoj, Program Kreativna Europa.

Više informacija i prezentacije možete pronaći na web stranici Komisije EU.

 

Otvoreni dani 2014 - Kick off sastanak Jadransko – jonskog makroregionalnog partnerstva

  • Ispis
  • E-mail

aim_meeting2Hrvoje Butigan i Helena Kangjera , ispred Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu , 04. I 11. ožujka 2014 . pozdravili su sve partnere , od kojih je većina već sudjelovala u prethodnim OD Jadransko - jonskog makroregionalnog partnerstva. Ukratko su predstavili izvještaj s Otvorenih dana 2013 i još jednom čestitali regiji Marche za uspješan posao prošle godine, te također ukratko predstavili format Otvorenih dana 2014. Ostali sudionici izrazili su da li su njihove regije spremne da se pridruže ovom partnerstvu i ove godine , koje će biti vođeno na čelu s Dubrovačko-neretvanskom županijom.

AIM partnerstvo uključuje sljedeće regije : Dubrovačko-neretvansku županiju ( vodeći partner ), Marche ( zamjenik partner) , Kretu, Republiku Sloveniju , Abruzzo , Republiku Srpska , Molise , Friuli Venezia Giuliu , Jugo-istočnu Srbiju , Siciliju , Kanton Sarajevo , Calabriu , Zajednicu općina Crne Gore te Zapadnu Grčku . To znači ukupno 14 partnera iz sedam zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska , Grčka, Italija , Crna Gora, Slovenija i Srbija) .

Cilj je okupiti političke predstavnike, donositelje odluka , stručnjake za regionalnu politiku , kao i interesne skupine iz poduzetništva, bankarstva , organizacija civilnog društva, akademske zajednice , institucije EU-a i medija , kako bi razgovarali o ulozi regija u provedbi AIM strategije .aim_meeting1

" Zajednički rast - Pametne investicije za ljude " je ovogodišnji slogan na Otvorenim danima koji će poticati razmjenu znanja i iskustva na tematskim prioritetima koji su obvezni za svaku regiju za period 2014-2020. To će također biti prilika da se upoznaju novi instrumenti poput integriranog teritorijalnog ulaganja i zajednice pod vodstvom lokalnog razvoja , financijskih instrumenata , novim europskim programima teritorijalne suradnje i Jadransko-jonske makro - regionalne strategije koja će biti usvojena tijekom talijanskog predsjedavanja Vijećem EU.

 

Mlada lica lokalnih zajednica

  • Ispis
  • E-mail

mlada_lica_lokalnih_zajednicaZastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić omogućila je sredinom veljače 2014. trodnevni boravak u Bruxellesu za šesnaestero mladih predstavnika iz osam udruga civilnog društva iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koji su dobili priliku predstaviti u Europskom parlamentu svoj rad i aktivnosti kojima su pozitivno utjecali na razvoj lokalnih zajednica. Bušić vjeruje da će ovi mladi ljudi znati iskoristiti mogućnosti koje im se u Europi nude te da će u budućnosti još više utjecati na razvoj lokalne sredine.

Predstavnici udruga imali su priliku tijekom boravka sudjelovati u raznim edukativnim programima i radionicama o javnom nastupu, izazovima zapošljavanja mladih u vremenima krize, mogućnostima korištenja EU fondova i izradi samih projekata. Ovom prigodom predstavnik ureda DNŽ u Bruxellesu Hrvoje Butigan prezentirao je aktivnosti samog ureda i primjere projekata koji se provode na području DNŽ. U okviru programa je u Europskom parlamentu organizirana i konferencija pod nazivom „Mlada lica lokalnih zajednica", kojoj je nazočilo više od 60 uzvanika.

 

Promocija Hercegovine u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

U predstavništvu Mibhmisija2sije Bosne i Hercegovine pri EU u Bruxellesu održala se prezentacija Hercegovine, te otvaranje izložbe fotografija autora Ive Pervana i promocija fotomonografije „Hercegovina – zemlja svjetlosti", koju uz Pervana potpisuju Božo Skoko i Boris Ljubičić.

Promociju Hercegovine u Bruxellesu organizirali su: Misija Bosne i Hercegovine pri Europskoj uniji, hercegovačka razvojna agencija REDAH, japanska agencija za međunarodnu suradnju – JICA i agencija Novelti Millenium iz Zagreba. Regionalna razvojna agencija DUNEA i Ured Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu koji intenzivno rade na prekograničnoj suradnji sa hercegovačkim županijama, pomogli su također u organizaciji ovog događaja.

Visoki uzvanici su kušali i tradicionalni hercegovački pršut, livanjski sir, suhe smokve te hercegovačka vina. Uz mnogobrojne visoke uzvanike iz diplomatskog života iz svih krajeva svijeta, dužnosnike Europske komisije i Europskog parlamenta, predstavljanje Hercegovine u središtu Europske unije pozdravili su i hrvatski europarlamentarci Davor Stier, Zdravka Bušić, Nikola Vuljanić i Dubravka Šuica te veleposlanici BiH, Crne gore i Hrvatske u Belgiji te župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

 

"Gradovi budućnosti: Ulaganje u Europu"

  • Ispis
  • E-mail

invest_eu_citiesForum "Gradovi budućnosti: Ulaganje u Europu" održan je u Bruxellesu od 17-18 veljače 2014. u EU Komisiji. Forum je okupio ključne dionike diljem Europe ključne za provedbu urbanog programa EU, što bi trebao sadržavati i kako ga treba provoditi. Na forumu se također raspravljala uloga Europe u globalnom urbanom razvoju, kao i ulogu gospodarstva u razvoju gradova.

Na Forumu su bili nazočni i predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso i povjerenik za regionalnu i Urban politiku Johannes Hahn, kao i predstavnik Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellesu Hrvoje Butigan.

 

STRANICA 1 od 26