Početna

Vijesti

Konferencija " Politike EU prema klasterima izvrsnosti“

  • Ispis
  • E-mail

horizon 2020- future internetRadionica na temu " Politike EU prema klasterima izvrsnosti - naučene lekcije i novi izazovi na političkoj i operativnoj razini" održana je dana 23.09.2014. u Bruxellesu.
Europska inicijativa klastera izvsnosti (ECEI) sufinancira od strane CIP-a periodu 2009-2012 je imala značajnu ulogu u promicanju upravljanja klasterima kao ključni element strategije Europske unije s ciljem da se razviju više svjetske klase klastera u EU. U novom programskom razdoblju 2014-2020, COSME će nastaviti raditi u tom smjeru s naglaskom na nove projektne prijedloge za što će biti izdan poziv, a koji će pružiti više mogućnosti europskim klasterskim organizacijama kako bi imale koristi od rezultata ECEI vrednovanja klastera i treninga za voditelja klastera.
Radionica je bila namijenjana kako bi se raspravilo i iznijelo mišljenje o sljedećoj agendi EU-a za izvrsnost klastera, kao i o dodatnim aktivnostima koje bi vrijedilo istraživati i implementirati pod programom COSME kako na političkoj tako i na operativnoj razini. Govornici na radionici su bili brojni stručnjaci iz EU institucija i regija.

 

Sastanak Hrvatske poslovne mreže u Bruxellesu

  • Ispis
  • E-mail

hpmU petak, 19. rujna 2014., u prostorijama predstavništva HGK u Bruxellesu održan je rujanski sastanak HPM-a. Sastanku je prisustvovala i gđa Katarina Grgas Brus koja radi kao "Policy Officer" za Hrvatsku u Općoj upravi za okoliš u Bruxellesu. Prisutne je uputila u karakteristike posla koji obavlja, a to je osiguranje integracije zahtijeva zaštite okoliša u ukupnoj politici Europske Unije, osobito u europskom semestru i kohezijskoj politici te pri sufinaciranju od strane Europske investicijske mreže (EIB) i Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Sastanku je također prisustvovala i gđa. Lana Žutelija koja također radi kao "Policy Officer" ali na polju eko-inovacija i cirkularne ekonomije u Bruxellesu.

 

TOURAGE – Razvoj turizma za starije u manje razvijenim područjima

  • Ispis
  • E-mail

tourageKonferencija TOURAGE – Razvoj turizma za starije u manje razvijenim područjima, održana je 18. rujna, u zgradi Odbora regija Europske unije. Ovaj projekt stvoren je iz ideje da iako demografske različitosti nose mnoge izazove, isto tako donose i određene mogućnosti.
Stvarni razlog zbog kojeg je ovaj projekt nastao, je da se spoje svi dijelovi Europe kroz turizam u aktivnom i zdravom obliku.
Uz to, naglašeno je da se potencijalni turisti starije životne dobi razlikuju u godinama, spolu, socijalnom statusu, te zdravstvenom statusu. Zbog toga, i njihove navike kao turista su također različite. Slijedeći navedene stvari, naglašeno je da je potrebno ponudu oblikovati prema potražnji, izbjeći stigmatizaciju, stereotipe, i fokusirati se ne samo na osobe starije životne dobi, već i za mlađu populaciju.
Partnerstvo u ovom projektu dogovoreno je između 11 partnera od ukupno devet država članica, te je održano od strane važnih osoba s područja ekonomije i politike.

 

ICT za rast i zapošljavanje

  • Ispis
  • E-mail

norwayRast i zapošljavanje kroz nove načine korištenja informacijske tehnologije je središnja tema konferencije u Bruxellesu koju je organiziralo Norveško predstavništvo u Bruxellesu, 17. rujna 2014.
Nacionalne politike u mnogim zemljama u razvoju ne uspijevaju provesti ICT ulaganja u materijalnu korist u smislu konkurentnosti, razvoja i zapošljavanja, što još više produbljuje digitalni jaz koji već postoji između naprednih i gospodarstava u razvoju u primjeni digitalne infrastrukture i sadržaja. ICT otvara nove mogućnosti i stvara nove izazove za zemlje EU-a i trebao bi biti prepoznat kao važana industrija u koju bismo trebali ulagati. Uloga ICT-a za održivi gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta je presudna za poboljšanje konkurentnosti.
Norveški ambasador u Belgiji, gospodin Niels Engelschiøn poželio je dobrodošlicu sudionicima i pozvao ih da se uključeu raspravu sa govornicimaa: Gosp. Jörgen Gren (voditelj jedinice za rast i zapošljavanje, DG CONNECT), gđa Toril Nag (izvršna potpredsjednica Telecom-a, Lyse Energy), gosp. Torgeir Waterhouse (direktor Internet i novi mediji), gosp. Nils Vold (VISMA Enterprise), gosp. Roger Schjerva (glavni ekonomist, ICT Norveška) i gosp. Jan Deprest (predsjednik uprave Fedict).

 

Šesti Kohezijski forum : Investicija za rast i stvaranje novih radnih mjesta: promicanje razvoja i dobrog upravljanja u regijama i gradovima EU

  • Ispis
  • E-mail

kohezionŠesti Kohezijski forum održan je u Bruxellesu 8. i 9. rujna, s ciljem da se analizira utjecaj kohezijske politike EU-a u promicanju rasta i stvaranja novih radnih mjesta u europskim regijama i gradovima. Organiziran svake tri godine, Kohezijski Forum okuplja vrhunske političare i političke stručnjake iz zemalja članica EU-a kako bi ocijenili uspješnost Kohezijske politike s obzirom na zadane ciljeve. Ovogodišnja tema foruma je "Ulaganja za rast stvaranje novih radnih mjesta: promicanje razvoja i dobrog upravljanja u regijama i gradovima EU". Potreba za dobrim upravljanjem, kako u smislu učinkovitijeg upravljanja i transparentnosti, tako i na polju makro ekonomskih politika - smatra se ključnimom za postizanje visoke razine rasta i prosperiteta. Ovaj događaj okupio je više od 700 ljudi, uključujući visoke predstavnike europskih institucija, govornike Jose Manuel Barroso (predsjednik Europske komisije), Martin Schultz (predsjednik Europskog parlamenta), predsjednik Herman Van Rompuy (Europskog vijeća) i Johannes Hahn (povjerenik za regionalnu politiku), premijere i ministrie regionalne i lokalne predstavnike, gospodarske i socijalne partnere, nevladine udruge i akademike.
Više o ovom događaju možete saznati na sljedećem linku: Kohezijski forum 2014.

 

STRANICA 1 od 32