Početna

Vijesti

Kultura za gradove i regije

 • Ispis
 • E-mail

horizonMreže ERRIN i EUROCITIES organizirali su sastanak 22. siječnja 2015 u Eurocities uredu kako bi predstavili potpuno novu inicijativu pod nazivom "Kultura za gradove i regije" koja ima za cilj predstaviti postojeće prakse u kulturi kao ključni element u gradskim i regionalnim razvojnim strategijama. Također ima za cilj razmjenu i promicati prijenos znanja, kako bi se bolje razumjeli uspješni slučajevi kulturnog ulaganja, te da se ide u detalje planiranja i provedbe politike. Ona je usredotočena na:
• kulturu i kreativne industrije za lokalni ekonomski razvoj i urbane regeneracije
• kulturnu baštinu kao vozač za gospodarski rast i socijalnu uključenost
• kulturu za socijalnu uključenost, socijalne inovacije i međukulturni dijalog

 

Predstavljanje plana rada Ureda DNŽ u Bruxellesu u 2015.

 • Ispis
 • E-mail

sastanak zagrebŽupan Nikola Dobroslavić na radnom je sastanku u prostorijama Hrvatske zajednice županija u Zagrebu predstavio plan rada Ureda Dubrovačko-neretvanske županije u Bruxellessu za 2015. godinu.
Naime, DNŽ potpisanim Sporazumom o suradnji s Karlovačkom, Brodsko-posavskom i Vukovarsko-srijemskom županijom zajedno koordinira predstavljanje regionalne samouprave u središtu Europske unije.
Na sastanku sa županom Dobroslavićem sudjelovali su karlovački župan Ivan Vučić, brodsko-posavski župan Danijel Marušić, zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Željko Cirba te predstavnici županijskih razvojnih agencija.
Okupljeni su razgovarali o koordinaciji aktivnosti, definiranju događanja, ali i o načinu komunikacije i izvještavanju te praksi. Od sada će kroz isti predstavnički ured to će biti omogućeno i Karlovačkoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

 

Kick off sastanak - Otvoreni dani 2015

 • Ispis
 • E-mail

konf corU Odboru regija 21.01.2015. organiziran je Kick-off sastanak OPEN DAYS 2015.
Tajnik Odbor regija, Jiří Buriánek i DG REGIO ravnatelj, Walter Deffaa predstavili su lekcije naučene iz 2014 izdanja kao i teme za 2015. godinu.
Sa naslovom "Europske regije i gradovi: partneri za ulaganja i rast" , Otvoreni dani 2015 će biti strukturirani oko tri tematska prioriteta:

 • 'Modernizacija Europe': Regije u energetskoj uniji i jedinstvenom digitalnom tržištu
 • "Regije otvorene za poslovanje": SME razvoj, inovacije i otvaranje novih radnih mjesta
 • "Mjesta i prostori": urbani i ruralni razvoj; urbano-ruralna integracija

Pod tri pod-teme, sudionici su pozvani da se predstave rješenja vezana uz upravljanje i provedbu važnih pitanja od prekogranične, međuregionalne i transnacionalne dimenzije. OTVORENI DANI 2015 će biti organizirani od 12. do 15. listopada 2015. godine.

 

„Pelješki most i vino“ u Europskom parlamentu

 • Ispis
 • E-mail

pelješac i vinaDubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić sudjelovao je na događaju 20.01.2015. nazvanom „Pelješki most i vino" koji je održan u Europskom parlamentu u organizaciji zastupnice Dubravke Šuice.
Na događaju su prisustvovali brojni ugledni europarlamentarci, gospodarstvenici i predstavnici Europske komisije u čijoj nadležnosti je izgradnja Pelješkog mosta - kapitalnog projekta kojim bi se konačno teritorijalno povezala Hrvatska, ali i Europska unija.
Uz prezentaciju projekta Mosta i govora o njegovoj važnosti i nužnosti na događaju su se predstavili županijski vinari koji su omogućili kušanje vrhunskih vina koje dolaze iz Dubrovačko-neretvanske županije, ali i iskoristili prigodu uspostaviti kontakte za budući plasman svojih vina.

 

Sastanak regionalnih ureda u Bruxellesu na temu EGTC

 • Ispis
 • E-mail

smart productsOdbor regija i predstavnici regionalnih ureda koji su uključeni u europskim grupacijama za teritorijalnu suradnju (EGTC) sastali su se u Bruxellesu 15. siječnja 2015. godine kako bi ojačali suradnju s Odborom regija, te radi umrežavanja i prijenosa podataka između Bruxellesa i lokalnih aktera. Sastanak je vodio Alfonso Alcolea , administrator u Odboru regija.
Ovaj sastanak je najavio Herwig Van Staa, politički koordinator EGTC platforme, tijekom Otvorenih dana 2014. Ovaj prijedlog je predložio ravnatelj ureda Donje Šleske koji je dobio dobre povratne informacije od sudionika konferencije.
Informacije o sastanku su bili proslijeđeni regionalnim uredima u Bruxellesu uključeni u bazu podataka EGTC platforme, ali i predstavnicima regionalnih i lokalnih vlasti EGTC Platforme.

 

STRANICA 1 od 37